25.02.2012

İdman Növləri


Bir xoruza idman verilməsinin iki səbəbi vardır;

   1. Xoruzun Qabiliyyətinin Artırılması
   2. Xoruzun Əzələ Quruluşunun Gücləndirilməsi

Xoruzun qabiliyyətinin artırılması; Xoruz döyüşəcək yetkinliyə gəldikdən sonra qohumluğu olmayan yaş və kilo olaraq bərabər olan xoruzla verilən idmandır. Bu idmandan məqsəd xoruzun stil olaraq fərqli xoruzlar qarşısında edə biləcəklərini görmək və xoruza fərqli stillər göstərib xoruzun döyüş qabiliyyətini artırmaqdır.


İlk İdman;
Bir xoruza ilk idmanı verilərkən diqqət yetirilməsi lazım olan ən böyük ünsürlərdən biri qarşıdakı xoruzun yaş, boy, ağırlıqı bərabər olması xaricində qarşıdakı xoruzunda ilk idmanı olması lazımdır,
əks halda təcrübəli xoruz ilk idmanda olan təzə xoruzu rəftar və hərəkətləriylə ürküdə bilər. İlk idmanın müddəti 15 dəq. keçməməlidir, bunun səbəbi isə heyvanlar döyüşə alışmaları amma ziyan görməmələri üçündür.

İkinci İdman;
İkinci idman xoruzun artıq təcrübə qazanacağı idmandır, bunun üçün bir az uzun gedir və ilk 10 dəq. açıq, digər 20 dəq. bağlı idman edilər. Əhəmiyyətli olan xoruzu ilk idmanındakı xoruzun xaricində bir xoruzla idman etməkdir. Bu idmanda xoruz əlindəki bacarıqları yavaş yavaş göstərməyə başlar.

Üçüncü İdman;
Üçüncü idman ən əhəmiyyətli idman və xoruzun özünü göstərdiyi bir idmandır, bu idman sonunda artıq xoruz meydana getməyə hazırdır. Bu idmanın müddəti 45 - 60 dəq olur (xoruzların vəziyyətinə görə dəyişə bilər.) Xoruzlar ilk 7 dəq və son 7 dəq açıq digər müddətlərdə bağlı idman edilməlidir.

2.Xoruzun Əzələ Quruluşunun Gücləndirilməsi;

Xoruzun əzələ quruluşunun gücləndirilməsi üçün edilən idman növü üçdür.

    1.Xoruzla edilən idman
    2.Qaçdırma
    3.Əl İdmanı


1.Xoruzla edilən idman; bu yuxarıda gösderildi.

2.Qaçdırma; Xoruzun həftədə bir dəfə 10-15 dəq. arasında qaçdırılması ilə olan idmandır, bu idmanda xoruz lazımsız agırlığlarını atır, dırnaqlarını düzəldir, nəfəsi açılır, ən faydalı idmanlardan biridir.

Əl İdmanı; Əl işi deyilən bu idman növü hər kəs tərəfindən saxlanan bir sirr kimidir. Faydası çoxdur lakin səhv edildiyində zərəri daha çoxdur, buna görə yaxşıca öyrənilmədən edilməsi xoruzu xarab edə bilər. Bu idmanda xoruzun boyun, qıç və qanad əzələləri gücləndirilir. Bu idmanları yazmaqla olmur göstərmək lazımdır.

Qeyd: Xoruzun bu idmanlardan faydalanması üçün düzgün bəslənməsidə çox əhəmiyyətlidir.

67 yorum:

  1. salam qacanadan sonra bu yemin hansin vermek olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleykum salam,sualını başa düşmədim.

      Sil
  2. salam deyiremki xoruz qacmirdmaq idmanindan sonra ne yeme verim

    YanıtlaSil
  3. Salam menim xoruzum 8 ayina kecib hetda 2 aydiki banliyir oz taylariyla neyinki basqa xoruzlarla bele uz almir buna sebeb nedi?

    YanıtlaSil
  4. aleykum salam,xoruzu ele yerde saxlaki basqa heyvanları 1-2 ay görmesin,əlinədə çox alma.

    YanıtlaSil
  5. Yox qardaw ondan bawqa qapida 1 aydiki xoruz yoxdu 2 fereden bawqa,ayri yere aparisan uz almir hetda yad toyuqdan bele qorxur,beledeki cinside pis xoruz deyil cempion xoruzun balasidi.Qardaw bilmek isdiyerdimki bu xoruz doyuwecek?

    YanıtlaSil
  6. salam qardas necesen sizi terefde meydan olacaq he

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,inşaallah havalar yaxşı olsa ayın 21 nezerde var.

      Sil
    2. Salam məndə bidənə xoruz var ayağı təpik atanda taxtaya dəyib şişib indi neçə gündü sağalmır ayağında yerə qoya bilmir nə edimki ayağı sağalsın ??

      Sil
  7. hansi tarefde

    YanıtlaSil
  8. Saray qesebesi köhne mektebin arxasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. qaqa sen sarayin harasinda qalsan bilmek olar ozumde sarayda qallam. birdeki senin adin selim deyil

      Sil
  9. salam qardas sen bir denen gorum birinde bece var menim becemnen enidi oniynan atsam geder

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,qardaş onu ele bilmek olmur(ferqli yerlerden getirirlər).Əksəriyyətlə bayramda həmişə martda-apreldə çıxan heyvanları gətirirlər 10-11 aylıqlar.

      Sil
  10. salam qardas necesen becenin eyaqin nece guclu etmek olar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,yuxarida;"2.Xoruzun Əzələ Quruluşunun Gücləndirilməsi" orani oxu.

      Sil
  11. qardas bes nefesin qacirdmaqdan basga ne etmek olar

    YanıtlaSil
  12. salam qardas menim becem vurusanda basin gizledir niye sizce ele olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,ya basinda travmasi var yadaki döyüş sistemi odur.

      Sil
  13. SALAM QARDAS MENIM BECEMI BASQA BIR BECEYLE ADIM ANCAQ 10 DEQIQEDEN SONRA QACIR ANCAQ ELA BAXMISAM TEK SAXLIYIB ELA YEM VERIRDIM NEDEN OLAR BU HE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,demek ki cinsi pisdir,xoruza aylarca maya qoyub qulluq etmekden evvel en esası odur ki;düzgün bala seçesən,tanınmış damazlıqlardan olsun.Meslehet görüremki o heyvanın kəs başın ye,nəbada elə heyvandan bala alasan..

      Sil
    2. qaqaw xoruzumun 1 illikdi yeni almisam bilmirem doyus qabilyetini onu yoxarda yazilib qapali mesq eletdirin o ne dimekdi?

      Sil
  14. Salam aleykum.Menim 2 becem variydi 2-i gunun icinde xestelendib olduler sizce bu niye bele olsun?Xahiw edirem etrafli cavablandirasiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,başın sağ olsun.Çalış geri qalanların daxili və xarici təmizliklərinə diqqət et,peyvəndlərin vur,qurd-bit kimi həşəratlara qarşı dərmanları ləngidmə.Birdə quş və qıraq heyvanlarla təmasda olmalarına maneə ol.

      Sil
    2. ola biler cumka xesteliyi tutub ona gorede iynelerin vaxdi vaxdidna vurulmalidir

      Sil
  15. Sagol qardaw.Demeli qapali weraitde saxliyirdim olmemiwden 1 gun qabaq cehcelal vururdu seher gordumki rengi qacib tez tez cole gedir ag kopuk kimi,Iynezadda vurdudum xeyri olmadi. Bilmek isdiyerdim on bawqa hansisa bir dermanin xeyri olardi.Goren buna sebeb nedi? Zehmet olmasa etraf yazardiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha ele bir şey olarsa;antibiotik iyneler vurma,sadəcə olaraq səhər və axşam levomiçetin tableti bütov ver.Qurdu olub-olmamasinada diqqət et.

      Sil
    2. qapali seraitde olan toyuglarada bagarsagda propbelm gedir ona stometcin pensilini gat vur levametsinide eyni vacda bogazina at birde ki butun xetelikeri ozaman asand olur ki peyvend edrsen vaxdindada peyvend edin

      Sil
  16. Salam,mene bala almaga yaxşı döllük xoruz lazimdir.Xoruz qabagindan qaçmayan meslehet bildiyiniz ele bir xoruz varsa almaq isdeyirem ancaq 100 manatdan yuxari olmasin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,hal hazirda elə 4 xoruz əlimdə var,hansıki 7-8 meydan görmüş xoruzlardır,qaçan heyvanlar deyil -narahat olma- sadəcə qalib gəlmələrinə rəğmən biri başından biri qanadından,digəri gözündən travma almış.özümdə bunlardan bala almışam.Qiymətləri 70 - 100 manat arasıdır.Əgər fikrin ciddi isə zəngelə: 055-840-20-75

      Sil
    2. Salam mende 9 ayliq heyratidi dalasandan sora tullanib tepiy atir yere dusende yixilir ayaginda güc yoxdu ona ne vere bilerem

      Sil
  17. salam mende 1dene bece var 4-5 ayliqdi banlamir minmir indiden dalasir onun 9-10ayliq olana qeder dalasdirsam birseye ziyani var ? xais edirem cavab yazun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,indi döyüşməyə hər nə qədər həvəsi olsada 7-8 ayina qeder döyüşdürmə.

      Sil
  18. birdaha salam men ne edebileremki 4-5ayliq bece boyuyende goze vursun cunki biz tereflerde coxsunda goz cixaran heyratilardi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,o heyvanin özünde (qaninda olmalidir.)

      Sil
  19. Salam Eleykum ,qaqash senin adin Nesimidir

    YanıtlaSil
  20. Salam qaqash ,sarayda harda qalirsan,men seni deyesen rus saytindan taniyiram (shekilden)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha aleykum salam,Sarayda mescidin yaninda oluram.Düz tanımısan men həmin Nəsimiyəm səni tanıdım,inşaALLAH yaxşısan..

      Sil
  21. Ve Eleykum Salam .Yaxshiyam,qaqash,ShukurAllah.sizler necesuz ?Saray kendinde hal hazirda yaxshi xoruzlar kimlerdedir?meydan hachan bashlayir,kendde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çox sagol qardaş bizlerde elhemdulillah yaxşıyıq,meydan keçen bazar oldu,heyvanlarin çoxu tüley olduguna göre indi elede çox olmur ayda 1-2 defe teşkil edirik,qaldiki yaxşı heyvanlara:heyvani olan çoxdur,aralarinda yaxşı olanida var ancaq yaxşı xoruzbaz tek-tükdür.

      Sil
  22. SALAM ELEYKUM qardash, ALLAH komeyiviz olsun.xahish edirem senden meydan olan gunleri evvelden yaz,Azerbaycanda olsam qonaq gelerem Saraya .Gulaga saxlayir yene ?qizilqushlarindan qalib onda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum salam,Sarayda ayda bir iki defe meydan olur? Gulaga yox uje gorunmur. (Nesimi)

      Sil
  23. salam menim xoruzum tulanamir birde ayahinin alti sisib neynemek olar

    YanıtlaSil
  24. aciq ve baqli idman ne demekdi

    YanıtlaSil
  25. qardaw men xoruzu nece qacirdim?

    YanıtlaSil
  26. Salam eleykum qardas menim xoruzumun 1 yasi var helem toyuq xoruzduyanmir bilirsen nedendi? doyusude yaxsi qanmir deyiller gec ayilan xoruz guclu olur duzdu?xais cavab yazardiz

    YanıtlaSil
  27. Salam eleykum qardas menim xoruzumun 1 yasi var helem toyuq xoruzduyanmir bilirsen nedendi? doyusude yaxsi qanmir deyiller gec ayilan xoruz guclu olur duzdu?xais cavab yazardiz

    YanıtlaSil
  28. Salam qardaw menim becelerimde cirlasma gedir neden ola biler o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cekisini itirm var bcelerde yoxsa yox ariglamada gedirmi

      Sil
  29. Salam qaqa xoruzun inkiwafdan qalmagi nedendi mende bidene bece var 4 ayligdi ama ele bil 2 ayliga benziyir gec boyuyur bu neden ola biler?

    YanıtlaSil
  30. Salamlar. Heyrati satiram 8 ayliq 25 manata razilasa bilerq 0507521555

    YanıtlaSil
  31. Salam mene 7 ayliq bece var ayaqi axsayir ama ahaqinin altinda her 2 ayaqinin altinda balaca yaralar var bilmirem ya mazolud yada yara ne edim ne vurum saqalsin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farmazinin iynsini pramoy hemen yere 0.5 q vur duzeldecek

      Sil
  32. salam qaqas baqisla narahat edirem menim xoruzum 10 ayliqdi basqa xoruznan mesqe buraxanda 2-3 deqiqeye yorulur agzi aciq qalir nedendi o imkan varsa cavab yazardiz xais

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ona aq ciyere qarsi iyne vur gunasri sagaldigdan sora doyuse mesge burax

      Sil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Salam qardasim xoruz nece saat mesq edilmelidi?

    YanıtlaSil
  35. kimin xsdeliyden ne sulai var buyursun cavab verimm

    YanıtlaSil
  36. Yorumunuzu girin...salam aleykum herkese.mende bir xoruz var 9.ay yarim bir xoruznan biraxdim 10 ayliqdan) menim 9.ay yarimliq xoruzum udari vurur ama vurannan sonra sine uste deyir yere ayaqlari bosdu ona ne edimki hele olmasin vursun ve yene dik dursun?

    YanıtlaSil
  37. oxuyub bilen olsa xais edirem cavablandirsin

    YanıtlaSil
  38. Salam Aleykum nende bir bece var 8ayliq ancaq boyur 6ayliq bece kimidi birdr ayaginin alti mazoldu ona ne ede bilerem inkisafi yaxsi olsun bide vaksin vururam tekce

    YanıtlaSil
  39. Menim xoruzum 7 ayliqdi boyu 84 sm olub boyuyr elece hem de el
    idmani ucun video ceke bilersizmi

    YanıtlaSil
  40. Ne qeder sual vermek olare, Nesimi bezdi elinizden xoruzbazlığıda terk etdi )))

    YanıtlaSil
  41. Menim 1il 5ayliq xoruzum var barmaqimi bir birine vuranda qened bulamir

    YanıtlaSil
  42. Casinos Near Trump National Harbor | JTHub
    Find Casinos 경산 출장샵 Near Trump National Harbor, just 50 minutes from Biloxi, 대전광역 출장마사지 Mississippi. 제천 출장마사지 Learn more about the area's tourism, gaming, and 구미 출장샵 entertainment 서울특별 출장샵 options.

    YanıtlaSil